Ikke redde for kristne julesanger
KOMMENTAR: Bråket om julesanger på Nylund skole endte med at elevene av dramaturgiske årsaker nynnet ”Deilig er jorden”. I helgen fikk Sissel Kyrkjebø konsertpublikum til å synge teksten av full hals.
Kulturkritikk.no har oppsøkt to av helgens julekonserter i regi av Stavanger konserthus for å sjekke hvilket forhold artistene har til sanger med kristent innhold.
Straks skal det sies at Sissel Kyrkjebø har hatt med langt flere julesanger før. Årets program, ”Sissels jul”, består av 20 numre hvorav fem-seks er kristne tekster, for eksempel ”Det hev ei rose sprunge” der hun til slutt synger ”no er det fødd ein Frelsar, og natti vart til dag.”
Jul er kjærlighet
Etter å ha åpnet med ”Let your love Flow” av countryduoen The Bellamy Brothers, slår Sissel fast at julen handler om kjærlighet, noe som gir henne anledning til å synge sin egen 30 år gamle låt ”Kjærlighet”.
Deretter glir hun over i den svenske, sentimentale sangen ”Här är stillhet och tystnad” som munner ut i ”Jag vill känna julens frid / Jag vill tro att han föddes / Och finns med oss här i tiden.”
Sissel tenkel tydeligvis at hun må servere et vidt musikalsk spenn til sitt store publikum. Følgelig pendler hun mellom populærlåter som ”In dreams” av Roy Orbison og ”So this is Christmas” av John Lennon til ”Håll mitt hjärta” av Carola og ”Like an angel passing through my room” av Abba.
Allsang av julesalmer
Men så smeller hun til med knallkristne tekster i ”Joy to the World” og ”To God be the Glory”. Hun er ikke det minste redd for å få en fullsatt sal i Kuppelhallen til å synge med på ”Glade jul” før hun går over i svisker som ”Something stupid” av Frank Sinatra og Elvis´ ”Always on My Mind”.
Har hun glemt at dette er en julekonsert, tenker jeg idet framfører en lengselsfull ”Summertime”, før hun glir tilbake i den dypt etiske ”He ain´t heavy, he´s my brother” og avslutter praktfullt med ”O helga natt”.
Ikke vet jeg om Kyrkjebø har fått med seg striden ved Nylund skole. Uansett runder hun av konserten med å si at det er en fin, norsk tradisjon å avslutte med at alle synger ”Deilig er jorden”. Dermed reiser publikum seg og synger av full hals.
Julestjerner
For sjuende gang holdt de tre artistene Hanne Sørvaag, Britt-Synnøve Johansen og Randi Tytingvåg julekonsert i Stavanger konserthus under overskriften ”Julestjerner”.
Mye av repertoaret er amerikanske populærlåter, gjerne i heftig country-stil, som ”It´s beginning to look a lot like Christmas” og ”Santa Claus is coming to town” (begge av Michael Bublé) til Elvis´ ”Santa Claus is back in town”.
Heller ikke disse sangfuglene er engstelige for tekster som feirer julens kristne budskap. Av de rødkledde julestjernenes 18 låter var sju klassiske julesanger, fra ”Deilig er den himmel blå”, ”O come, all ye faithful”, ”Joy to the world”, ”Den store stjerna som steig i aust” til ”Nå vandrer fra hver en verdens krok”. Der lød det i fjerde vers: ”Og finner du ham i krybbens hø som hyrder så, da eier du nok til freidig å dø og leve på.”
Om konsertens siste julesalme ble det sagt at den er ”rotnorsk” og høyst aktuell i år. Så fulgte en høytidelig framføring av ”Her kommer dine arme små” der Jesusbarnet ønskes velkommen ”fra din himmelsal til denne verdens tåredal”. Bandet reiste seg og ble med i sluttverset: ”Her står vi nå i flokk og rad...”
To tanker i hodet
Hva kan vi lære av dette? Selvfølgelig at vi bør ha to tanker i hodet samtidig. På den ene side må landets skoler sørge for at elever med ulik livssynsmessig bakgrunn får alternative tilbud til avslutning før jul.
På den andre siden blir det en misforstått angst for å krenke livssynsminoriteter hvis man forbyr tekster om krybben i Betlehem. Heldigvis har den siste ukas debatt vist at verken muslimer eller Human-Etisk Forbund har som kampsak å fjerne den kristne juletradisjonen.
Her kan vi kan lære av artistenes uanstrengte omgang med en vestlig musikalsk kulturarv. Konsertene deres ville blitt ribbete kalkuner, helt uten stuffing, hvis de hadde fjernet ethvert spor av stall, Jesusbarn, jomfru Maria og englesang. Skulle de endatil ha tatt bort Santa Claus fordi han var en tyrkisk biskop og deretter utradert ordet Christmas, ville repertoaret blitt syltynt.
Vi har religionsfrihet, takk og pris. Men Nylund-debatten viser at vi må øve oss i å leve i en flerreligiøs kultur, majoritet som minoritet. Uansett hva vi tror og tviler på, er ikke løsningen å hive ut tekster fra en fellestradisjon som vekker følelser, barndomsminner, håp og omtanke.
Egentlig er det ikke så vanskelig. Ingen ville funnet på å fjerne alt kristent innhold fra Händels ”Messias” eller Bachs ”Juleoratoriet”. Det ville blitt en parodi. Men mennesker av mange livssyn samles like fullt i kirker og konsertsaler for å glede seg over skjønnheten i disse verkene. År etter år, jul etter jul.
”Sissels jul”: Konsert med Sissel Kyrkjebø i Kuppelhallen i Stavanger.
”Julestjerner”: Konsert med Hanne Sørvaag, Britt-Synnøve Johansen og Randi Tytingvåg i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus.