Rasende om rasisme i Paris

Kristin Aalen

I en forstad til Paris rives falleferdige kommunale blokker uten omtanke for beboerne, de fleste med afrikansk bakgrunn. Det er forstemmende og tragisk.

Nytter det å arbeide politisk for å bedre forholdene i den forfalne høyblokka Batiment 5? Diskusjonen går mellom vennene Blaz (Aristote Lyundula) og Haby (Anta Diaw). (Foto: Another World Entertainment)

I De uønskede er politikerne i forstaden Montfermeil i Paris i gang med å rive falleferdige boligblokker uten å sørge for at beboerne, de fleste med afrikansk bakgrunn, får store nok leiligheter i erstatning.  

Et dronekamera zoomer inn på blokka med adresse Batiment 5. I en høytliggende leilighet har en bestemor dødd, og slekt og venner tar farvel med henne. Utfordringen blir å bære kisten med den avdøde ned gjennom det trange trappehuset. Heisen i blokka fungerer ikke, og lyspærene nedover i etasjene virker ikke. De sørgende må tenne mobillyktene sine for at bærerne skal kunne se hvor de går.  

Men det er som regissør Ladj Ly ikke helt stoler på at vi forstår alvoret. Midt i trappa spør en kvinne «hvordan kan vi leve og dø et sted som dette?». Replikken er symptomatisk for regissøren: Han blir overtydelig i stedet for å bruke antydningens kunst.

Publisert 22. mai 2024.

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

Konstituert borgermester Pierre Forges (Alexis Manenti) drømmer om å bli kvitt de forfalne boligblokkene i forstaden Montfermeil. (Foto: Another World Entertainment)

De uønskede

(Les Indésirables/Bâtiment 5)

Drama

Regi: Ladj Ly

Med: Alexis Manenti, Anta Diaw, Aristote Luyindula med flere

Frankrike 2023

Aldersgrense: 15 år

Kristin Aalen