100 stavangerår med juletorsk
Kristin Aalen
Endelig oppføres julekomedien om familien Berge gjennom 100 år på scenen i Stavanger, der den hører hjemme. Regissør Gard B. Eidsvold har gjort en utmerket jobb.
Julemiddag på 1970-tallet: Besteforeldrene Solveig og Ragnar Eilertsen (Mareike Wang og Espen Reboli) med datteren Inger (Marianne Holter) og smågutten Lars Rune (Even Stormoen). (Foto: Stig Håvard Dirdal)
For rundt tretti år siden hørte jeg mine kollegaer på NRK-Marienlyst klage hvis jeg (en utflyttet østlending) intervjuet rogalendinger fra mitt arbeidssted i Stavanger. «Den dialekten er så fæl», utbrøt de. Men stavangerstemmer som Per Inge Torkelsen, Tore Renberg og mange flere har gjennom tiårene gjort den sørvestnorske språkformen kjent i hovedstaden slik at den kulturelle elitens forakt har stilnet.
Jeg våger den påstand at teatrene i Norge var tidligere ute enn Marienlyst med å respektere dialektenes betydning for nordmenns identitet og selvrespekt. En dansk teatersjef, ansatt i Molde i 2012, uttrykte sin forbauselse over miksen av dialekter på norske teaterscener: – I Danmark vil en skuespiller bare snakke jysk hvis man skal signalisere at rollefiguren er fra bondeklassen, fortalte han meg.
Omtrent på samme tid arbeidet dramatiker og regissør Tyra Tønnessen med en klasse på ni skuespillere på Teaterhøgskolen i Oslo, blant dem Rolf Kristian Larsen. De dro på befaring til hans hjemby Stavanger og fikk en innføring i byens historie gjennom 1900-tallet. Det endte med at Tønnessen skrev Julemiddag om familien Berge gjennom 100 år. Skuespillet har gjort suksess på Nationaltheatret siden 2014, spilt på rogalandsdialekt – av østlendinger.
Endelig her
Omsider oppføres Julemiddag på Rogaland Teater, i regi av Gard B. Eidsvold som etter mange opphold i Stavanger er blitt glad i byen. Oppgaven har han kommet meget godt ifra, godt hjulpet av et drevent skuespillerensemble som med sprudlende energi utfolder seg gjennom mange roller og kostymeskift for å levendegjøre hermetikkfamilien Berge gjennom 100 år.
Julemiddag 1930-tallet: Solveig Berge (Mareike Wang) blir født av mor Marie Berge (Nina Ellen Ødegård) men tjenestepiken Karen (Marianne Holter) beundrer det nye vidunderet . (Foto: Stig Håvard Dirdal)
To gode regigrep peker seg ut. Det ene varsler død: Skuespiller etter skuespiller stavrer seg ut av scenen med ansiktet flombelyst av en lampe. Det er alt som trengs for å signalisere at et nytt familien Berge-medlem er ute or soga. Det andre varsler fødsel: Kvinner i fruktbar alder skriker til – oops – i neste sekund er en ny arving kommet til verden. Det skjer med jevne mellomrom og spilles ut på riktig lattervekkende vis.
Teatrets mange profesjoner bidrar til å gjøre forestillingen helstøpt: Kostymedesigner Ragnhild Anda Tengesdal og maskeansvarlig Jill Tonje Holter eksellerer i å kle opp og sminke rollefigurene slik at de passer inn i de ulike epokene, fra jobbetiden i 1915, via politiske motsetninger på 1920- og 30-tallet fram til nazistene kommer i 1940, så gjennom krisetid da hermetikken forsvant og inn i oljealderen. Vil man fylle ut sin kunnskap om Stavanger-historien, er det bare å åpne sardinesken som teateret deler ut til publikummerne i starten. I den ligger Sven Egil Omdals ypperlige tekst om essensen av hva byen har vært gjennom i århundret.
Mye moro
Scenograf Marita Skogen har gjort en fin jobb med å plassere et svært bord med hvit duk i sentrum av scenen. Der blir 17-18 juletorskmiddager gjennom tiårene iscenesatt på livlig vis. Regissør Eidsvold får skuespillerne til å gjenta detaljer på en så morsom måte at latteren løsner lett i salen, som da sønnen Jan skal fortelle en historie fra barndommen som endte med at morfar var full på julaften.
Aldrende søstre: Søstrene Solveig (Mareike Wang) og Synnøve (Mari Strand Ferstad) får ganske ulike liv, den første med barn og barnebarn, den andre som enslig kvinne resten av livet. (Foto: Stig Håvard Dirdal)
Tønnessens stykke balanserer utmerket mellom det muntre og det såre og synliggjør godt hvilke enorme kulturelle endringer som har funnet sted gjennom 100 år. Skuespillet levendegjør sorger, gleder og krangler som er gjenkjennelige i de fleste familier og munner på nydelig vis ut i ettertenksomhet til tonene av julesalmen Deilig er jorden: «Tider skal kommer, tider skal henrulle, slekt skal følge slekters gang. Aldri forstummer tonen fra himlen i sjelens glade pilgrimssang.»
Julemiddag
Av Tyra Tønnessen
Hovedscenen, Rogaland Teater
Regissør: Gard B. Eidsvold
Med: Marianne Holter, Even Stormoen, Espen Hana, Espen Reboli, Nina Ellen Ødegård, Mari Strand Ferstad, Mareike Wang, Amund Harboe, Anders Dale.
Scenograf: Marita Skogen
Kostyme: Ragnhild Anda Tengesdal
Masker: Jill Tonje Holter
Komponist og lyd: Rikard Strømsodd
Lys: Trygve Andersen
2 timer 20 minutter med pause