Briten som reddet over 600 jødiske barn fra utslettelse

Kristin Aalen

Å redde flyktninger fra nazistenes forfølgelse virket håpløst i 1938. Men Nicholas Winton nektet å gi opp. Slik ble over 600 jødiske barn transportert til England før annen verdenskrig brøt ut.

Den 79 år gamle Nicholas Winton (Anthony Hopkins) får en overraskelse i møte med Vera Diamantova (Henrietta Garden). (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Filmtittelen One Life er hentet fra et hebraisk ordtak som betyr «den som redder ett liv, redder hele verden.» Uttrykket er satt på spissen og kan virke noe underlig, all den tid Winton og hans team av hjelpere faktisk berget 669 jødiske barn. De reiste ved hjelp av åtte tog som gikk fra Praha til London i 1938 og fram til Hitler angrep Polen 1. september 1939. Den dagen var et niende tog satt opp for å dra vestover.  

One life er blitt et dypt rørende dokudrama om en mann som nektet å la byråkratiet hindre ham i å gi forfulgte jødiske barn fosterhjem i England. Winton har blitt kalt britenes parallell til Oskar Schindler, den tyske forretningsmannen som reddet 1200 jødiske tvangsarbeidere fra å bli deportert til nazistenes dødsleirer. 

Børsmegler. Et sentralt poeng i fortellingen er at Winton, hans mor Babette og et knippe medarbeidere tidde stille etter krigen om hva de hadde greid, slik mange mennesker gjorde enten de valgte rett eller galt i dilemmaer de var blitt stilt overfor.

Hele anmeldelsen kan leses her med abonnement på Vårt Land. 

Filmen pendler sømløst mellom to tidsplan. I det ene møter vi Winton som 79-årig pensjonist, strålende spilt av 86 år gamle Anthony Hopkins. Han levendegjør en mann som plages av at han ikke fikk reddet nok barn før verdenskrigen startet. Knapt noen i familien eller av vennene hans vet hva han har gått og grublet på i de femti årene som har gått.

Det andre tidsplanet skildrer Winton (fint spilt av Johnny Flynn) som 29 år gammel børsmegler i London i 1938. Han hadde jødiske besteforeldre, og politisk regnet han seg som sosialist. Ved en tilfeldighet dro han for å treffe en venn i Praha. Der ble han kjent med medlemmer i Den britiske komiteen for flyktninger i Tsjekkoslovakia. De lot ham møte et vell av jødiske familier som hadde flyktet fra Østerrike og Sudetenland som Hitler hadde okkupert. Møtet med forfrosne, sultne og fortvilede mennesker gjorde et så sterkt inntrykk at Winton bestemte seg for å hjelpe flest mulig barn over til England.

(…)

Publisert på vl.no 5. juni 2024.

Nicholas Winton (Johnny Flynn) og hans mor Babette (Helena Bonham Carter) jobber hardt for å overbevise britiske myndigheter om å gi visum til jødiske barn. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

 


One Life

Dokudrama

Regi: James Hawes

Med: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn, Lena Olin, Jonathan Pryce

England 2023

1 time 49 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen