Sonja og Haralds kamp for kjærligheten
HARALD & SONJA: Norges nåværende konge og dronning måtte kjempe i ni år for sin kjærlighet. TV-serien Harald & Sonja er blitt et interessant og rørende dokument om et kongehus og folk i endring.
Les mer
Forelsket i fienden, fordømt i all ettertid
DE RETTSLØSE: 80 år etter andre verdenskrig har Norge fremdeles ikke forsonet seg med at noen norske kvinner elsket tyske soldater.
Les mer
Tankevekkende avslutning på praktfull trilogi
KJÆRLIGHET: Regissør Dag Johan Haugerud integrerte et kristent tankegods i filmen Sex. Nå gjør han det på ny i Kjærlighet idet han lar Kristus se med ømhet på menneskers begjær.
Les mer
Nytt slag mot "betongkatolisismen"
CONCLAVE: Det er ikke den katolske tro som taper i filmen Conclave, men en kirke som ikke vil endre seg i møte med en foranderlig verden.
Les mer
På stram line når Sønsteby blir film
NR. 24: Gunnar Sønsteby har tronet øverst blant modige motstandsfolk som bekjempet nazistene med voldsbruk. Filmen om ham skaper et portrett av en helt som også var sårbar.
Les mer
Klaustrofobisk om forbudte handlinger
ARMAND: Kan en seksåring ha forgrepet seg på en jevnaldrende gutt? Spørsmålet reises i et vondt møte mellom foreldre og skoleledelse i Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm.
Les mer
Imponerende kammerspill om Quislings siste dager
QUISLINGS SISTE DAGER: Erik Poppe har laget en medrivende film om et av våre mørkeste drama etter krigen. Men det irriterer at Vidkun Quisling så uklart skildres som gåtefull.
Les mer
Briten som reddet over 600 jødiske barn fra utslettelse
ONE LIFE: Å redde flyktninger fra nazistenes forfølgelse virket håpløst i 1938. Men Nicholas Winton nektet å gi opp. Slik ble over 600 jødiske barn transportert til England før annen verdenskrig brøt ut.
Les mer
Rasende om rasisme i Paris
DE UØNSKEDE: I en forstad til Paris rives falleferdige kommunale blokker uten omtanke for beboerne, de fleste med afrikansk bakgrunn. Det er forstemmende og tragisk.
Les mer
Tragisk om radikalisering
OLFAS DØTRE: Olfa har fire døtre. Nå forteller hun hvorfor to ble radikalisert og havnet hos IS i Libya. Filmen er et rystende vitnesbyrd om kontroll av kvinner i et patriarkalsk samfunn.
Les mer
Rørende om å bli kaptein i eget liv
IO CAPITANO: Utmerket skuespill i rørende historie om to senegalesiske gutters ferd gjennom Sahara for å prøve lykken i Italia. På turen havner de i menneskesmugleres klør.
Les mer
Sex og gudstro i original miks
SEX: Har du ikke oppdaget regissør Dag Johan Haugerud før, er det på tide nå. I filmenSex åpner et nådefylt rom for mennesker som lengter etter framtid og håp.
Les mer
Et ordinært hevndrama som imponerer visuelt
DUNE II: Filmen spør på ny om helten Paul er den Messias som det undertrykte ørkenfolket venter på. Svaret gjør ham ikke til en frelser i kristen forstand.
Les mer
Dødsskrekk på åpent hav
KONVOI: I fjor fikk vi filmen om norske krigsseilere som gikk i konvoi over Atlanterhavet. Nå kommer dramaet om de som fraktet krigsmateriell til Murmansk under andre verdenskrig.
Les mer
Angst møter mestring på en husbåt
ADAMANT: Dokumentarfilmer danker bare sjelden ut spillefilmer i pristildelinger. Men Adamant – hjerterom på Seinen vant Gullbjørnen i Berlin i februar. Den løfter fram et fransk dagsenter for psykisk syke.
Les mer
Når barn lærer å hate
Filmen Neighbours blir brennaktuell på grunn av krigen mellom Israel og Palestina. Vennskapet mellom en jødisk og en kurdisk familie prøves hardt under et syrisk regime.
Les mer
Mannsdominert Arbeiderparti avkles i nådeløs serie
MAKTA: Tv-serien Makta har ingen servil respekt for det som var Norges største parti i 99 år. Første sesong raljerer frekt og festlig med mektige menn som ikke ville ha Gro Harlem Brundtland til statsminister.
Les mer
Viktig film om kampen for arbeideres rettigheter
SULIS 1907: Filmen Sulis 1907 viser hvorfor Arbeiderpartiet ble Norges største parti i forrige århundre. Regissør Nils Gaup minner oss på hvor hardt gruvearbeidere måtte kjempe for lønn og trygge arbeidsforhold.
Les mer
Skuffende film om Israels jernkvinne
GOLDA: Vil du bli kjent med statsminister Golda Meir, er ikke filmen Golda et sted å starte. Den er en forunderlig kjedelig framstilling av «jernkvinnen fra Israel», som hun ble kalt.
Les mer
Spektakulært om vår vakre, brutale og forgjengelige natur
FEDRELANDET: Å fylle en film med opptak fra fjell og isbreer kunne fort blitt til glatt Norges-reklame. Men når Margreth Olin har regien, får vi et meditativt dokument om forholdet mellom mennesker og storslått natur.
Les mer