FILMÅRET 2023: Filmåret 2023 ga oss et vell av gode filmer som gjør det vanskelig å rangere. Her er mine tolv beste, blant dem gjensyn med erfarne regissører og møter med dyktige nykommere.
Les merFørst laget jeg en liste før jul over årets beste filmer. Så viste det seg at årets beste film hadde premiere på 1. juledag. Her får dere de 11 beste filmene i 2022. Norsk, iransk og belgisk står sterkt i min rangering.
Les merSNUBLESTEINER: Kunst i det offentlige rom kan provosere enkeltmennesker. Spesielt minnesmerker som bærer med seg mange skjebner. I høst avsluttes kunstprosjektet Snublesteiner i Norge med nedlegging av tre nye minnesteiner etter norske jøder som ble offer for nazistene under andre verdenskrig. Hvordan skiller dette prosjektet seg fra andre minnesmerker i det offentlige rom, og trenger vi i det hele tatt kunstprosjekt for å minnes?
Les merKOMMENTAR: Rettshistoriker Lars-Erik Vaale vrir og vendre på min anmeldelse av Frontkjempere og tror jeg mener det stikk motsatte av det jeg har skrevet.
Les merÅRETS BESTE: Glem amerikanske filmer fra Hollywood. Årets beste utenlandske kom fra Tyrkia, England og Italia. De beste norske het Håp og Barn.
Les merKOMMENTAR: Barn av Dag Johan Haugerud vant den internasjonale konkurranse på filmfestivalen i Thessaloniki nylig.
Les merPÅ KOSTESKAFT: Hva kan en kvinnefilmfestival i Ankara by på – i et land der presidenten har fått stadig flere kvinner til å bære slør?
Les merLIFE OF BRIAN: Monty Python ga viktig voksenopplæring til kirkeledere. Heldigvis roper de ikke lenger på forbud mot filmer, for Gud klarer seg fint selv om kunstnere spotter ham.
Les merKOMMENTAR: Film fungerer på sitt mest tankevekkende når den skildrer mennesker i et limbo mellom normalt og unormalt. Det klarer regissør Ali Abbasi i Grensen.
Les merKOMMENTAR: Terrorangrepet på Utøya, migranters kamp for å overleve og en ungdoms strev med å få ny kropp har gjort mest inntrykk i filmåret 2018.
Les merKOMMENTAR: Yang Shu slåss mot det kinesiske regimet, Sibel mot sosial kontroll i den tyrkiske landsbyen. Sterke kvinner preget filmene i Locarno nylig.
Les merKOMMENTAR: Hva gjør mest inntrykk – flyktningeskjebner fortalt av kjendiser eller med egen stemme? Det drøfter kunstneren Candice Breitz i videoverket Love Story.
Les merKOMMENTAR: En rekke nye filmer skildrer det vanskelige forholdet mellom foreldre og barn i moderne familieliv. I sentrum står lengselen etter trygghet
Les merKOMMENTAR: Mens Fremskrittspartiet hamrer i stykker vårt moralske kompass, minner kunsten oss på at flyktninger skal behandles med verdighet.
Les merKOMMENTAR: Skjebnen til en syrisk flyktning i Finland og en transkjønnet person i Chile er filmer som peker seg ut i Berlinalens hovedkonkurranse så langt.
Les merKOMMENTAR: Hollywood pøste i 2016 på med action- og eventyrepisoder som til forveksling ligner hverandre. Du må lete andre steder for å finne årets filmperler.
Les merKOMMENTAR: Også i 2016 viste Rogaland teater vilje og evne til å leke og eksperimentere. Det førte til noen strålende forestillinger, men også til noen som ikke var like gode.
Les merBråket rundt julesanger på Nylund skole endte med at barna som et dramaturgisk grep nynnet ”Deilig er jorden”. I helgen fikk Sissel Kyrkjebø konsertpublikum til å synge teksten av full hals.
Les merKOMMENTAR: Rett som det er beskyldes filmkritikken i aviser og etermedier for å være «et handlingsreferat, ispedd subjektive evalueringer…». Det skjedde senest i forordet til den interessante Montages-boka «Analysen – norsk film 2015».
Les mer