Postkorona: Er statlig overvåking den nye normalen?

Tekst: Kristin Aalen Foto: Kåkå kverulantkatedralen

KÅKÅ-DEBATT: Smittestopp-appen ble lansert i rekordfart, men nedlagt i juni fordi Datatilsynet mente det ikke tok godt nok hensyn til personvernet. Kan storstilt datainnsamling i statlig regi likevel bli fristende i krisetider?

- Jeg liker ikke å bruke ordet overvåking fordi det har en så negativ klang, men jeg skjønner at det blir brukt her. Jeg vil heller si våke over, for eksempel min gamle mor på sykehjemmet, sier Morten Goodwin, professor ved Universitetet i Agder og leder av Centre for Artificial Intelligence Research.

Nylig gjestet han Kåkå kverulantkatedralen for å innlede til debatt om statlig overvåking i kjølvannet av den omdiskuterte Smittestopp-appen som Folkehelseinstituttet (FHI) lanserte i vår, men som ble nedlagt i juni etter Datatilsynets kritikk.

Goodwin mener at overvåking er helt nødvendig på mange områder i samfunnet, men det må gjøres riktig.

- Overvåking fra staten er bedre enn fra Tech-giganter som Facebook og Google, sa han.

I video-opptaket kan du høre Goodwin utdype sitt ståsted.

Skeptisk

Langt mer skeptisk til digital overvåkning er Ole Andreas Engen, professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, som sitter i NENT, Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi.

Han er opptatt av dilemmaer knyttet til sikkerhet, teknologisk utvikling, etikk og demokratiske verdier.

Fra høyre: Benedikt Jager, professor ved UiS, Morten Goodwin, professor ved UiA, Ole Andreas Engen, professor ved UiS og kveldens ordstyrer, Kristin Aalen. (Foto: Kåkå kverulantkatedralen)

Fra høyre: Benedikt Jager, professor ved UiS, Morten Goodwin, professor ved UiA, Ole Andreas Engen, professor ved UiS og kveldens ordstyrer, Kristin Aalen. (Foto: Kåkå kverulantkatedralen)

- Generelt mener jeg overvåking er påkrevet for å sikre trygghet og frihet i ethvert liberalt demokrati, men overvåkingen må innrettes slik at den ikke truer de samme sett av verdier man ønsker å beskytte. Teknologien må tilpasses og styres dersom den skal utnyttes på en riktig og god måte.

DDRs overvåking

Tredjemann i debatten var Benedikt Jager, professor i nordisk litteratur, som opprinnelig er fra Tyskland og har forsket på Stasi det gamle DDR. Med den innsikten har han sterke innvendinger mot bruken av digital overvåking. 

Postkorona: Er statlig overvåking den nye normalen?

Debatt på Kåkå kverulantkatedralen onsdag 9. september 2020

Med: Morten Goodwin, professor ved UiA, leder av Centre for Centre for Artificial Intelligence Research;

Ole Andreas Engen, professor i samfunnssikkerthet ved UiS;

Benedikt Jager, professor i nordisk litteratur ved UiS

Debattleder: Kristin Aalen

Kristin Aalen